Sjuksköterska vs. Undersköterska

I dessa strejk - tider ligger det en hel del debatter och inlägg på våra nyhetswebsidor som diskuterar om det är rätt eller inte av oss sjuksköterskor att gå ut i strejk eller inte!

Jag läste idag på Aftonbladet flera inlägg från undersköterskor som skrev att vi sjuksköterskor inte alls är värda en högre lön eftersom vi bara delegerar till undersköterskorna och inte gör något själva. Vi tar inte ansvar och vi är inkompetetna!

Det är så himla tråkigt att man då inte har förstått vad en sjuksköterskas ansvar är!!

På min arbetsplats finns det inte någon rivalitet mellan sjuksköterskor och undersköterskor, vi vet vad som är var och ens ansvar och vi vet att vi inte klarar att jobba om någon av yrkeskategorierna försvann.
Vi sjuksköterskor är en viktig länk i vården, liksom undersköterskor och läkare!
Det är dock otroligt tråkigt att få höra att man är inkompetent när man har en grundutbildning på 120p samt en vidareutbildning på 40p.
Dessutom är det ju så att om man som undersköterska fått en delegering och gör fel (ex. ger fel medicin) är det den sjuksköterska som delegerat uppgiften som kommer att bli anmäld eller få en reprimand eftersom du gör uppgiften på hennes ansvar.

Det är ju tråkigt om man går en utbildning på 3 år och efter det är sämre än om man läst till undersköterska i 1 år!! Om så är fallet har ju Sveriges alla landsting, kommuner och socialstyrelsen gjort bort sig skapligt om det är så att sjuksköterskor inte behövs, tänk vad billigt det skulle bli om man gjorde sig av med alla sjuksköterskor och tog in undersköterskor i stället!!

För mig är det en självklarhet att man jobbar som ett TEAM, allas kompetens är viktig och skall värdesättas.

Till er där ute som tycker att sjuksköterskor inte kan något eller inte gör någonting, ber jag er att titta på vad Socialstyrelsen skriver om sjuksköterskors ansvar.

Om du stödjer oss sjuksköterskor i vår lönekamp tycker jag att du ska göra som TCO's ordförande Sture Nordh och sätta ett plåster på kavajen idag!


Kommentarer
Postat av: Treamigos Lotta

nu kämpar vi på!!! Tack för tipset om din blogg!!!

2008-04-23 @ 19:25:07
URL: http://www.treamigos.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0