Nu får det vara nog!!

Jag känner att KaraokePrinsessan är på krigsstigen men jag ska snart börja skriva lite gladare inlägg, känner bara att jag måste få ur mig detta!!

SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har i dagarna gått ut med att man på grund av den ekonomiska krisen inte vet om man kmmer att kunna hålla det löneavtal som gäller för Vårdförbundets medlemmar. Detta avtal garanterar sjuksköterskor en 2 %-ig löneökning nästa år. SKL skriver i en debattartikel att denna ökning ska läggas på en redan hög löneutveckling de senaste åren för Vårdförbundets medlemmar!!!!!!

HALLÅ!!?? Har jag missat nåt?!?!? I mitt lönekuvert har det då inte skett någon hög löneutveckling de senaste åren!!
Om man tittar på sjuksköterskelönerna de senaste åren kommer ökningen att se stor ut procentuellt. Men hur ser det reella lönen i kronor ut? Självklart blir ökningen stor eftersom lönerna var urusla från början. Nu börjar lönerna så smått leta sig upp till skälig nivå i förhållande till ansvar och utbildning, men det är lång väg kvar tills målet är nått.

SKL's uppmanig till den kommande avtalsrörelsen är alltså att "ansvarsfulla avtal" ska tecknas och att man nu i dagarna ser över om sjuksköterskornas avtal ska sägas upp. Om så blir fallet kommer säkerligen de 2 procenten att läggas på någon annan yrkesgrupps avtal och sjuksköterskorna får återigen falla tillbaka till förmån för "välfärden".

När tänker man betala för att ha en fungerande sjukvård med kompetent och välutbildad personal? När ska dessa makthungriga män förstå att sjuksköterskor inte längre drivs av ett kall utan vill ha cred för utfört arbete?
Hur har man tänkt sig att fylla alla utökade studieplatser på sjuksköterskeutbildningen om man inte tänker betala en skälig lön efter avslutad utbildning?

Dessutom borde Anders Grape, (M) Ordförande i SKL, själv avsäga sig sin 42 %-iga löneökning han fick när han tillträdde sin post till förmån för välfärden!!!!


Vad är problemet?

Nu när jag är mammaledig blir det en hel del barnvagns promenader. Vid dessa har jag kommit att upptäcka ett fenomen som jag inte riktigt förstår. I vår stad är det många som cyklar och den stora majoriteten av dessa cyklister bär inte hjälm! Då undrar jag vad är problemet???

Vilka är det då som inte har hjälm när de cyklar?
Majoriteten är vuxna, oftast kvinnor, vad jag märkt i min ytterst ovetenskpliga studie, och även ungdomar i de övre tonåren.
Sen 1 januari 2005 är det lag att alla under 15 år ska bära hjälm där de cyklar men inte heller i dessa åldersgrupper efterlevs tvånget. För hur ska man få barn att bära hjälm om man som vuxen inte föregår med gott exempel för sina barn? Varje dag ser jag mammor och pappor som cyklar med sina barn i cykelstol där barnet har hjälm men inte föräldern. Om jag skulle sätta min 3-åring bakpå min cykel med hjälm och själv inte ha hjälm skulle hon ifrågasätta detta och vad svarar man på frågan "Varför har inte du hjälm, mamma?"
"Den är tung? Ful? Förstör frisyren? Kliar?" Skulle nån av dessa uräkter vara godtagbar? I don't think so!!!

För det första är det ok att ditt barn som bär hjälm kommer att klara en ev omkullkörning och då få se sin mamma eller pappa men mosad skalle för att han/hon hade en dålig ursäkt för att inte sätta på sig hjälm?!?!?

För det andra om du oroar dig för att du ser ful ut i hjälm eller att frisyren ska bli ful är det ingenting mot hur du kommer att se ut efter en ev olycka utan hjälm. När neurokirurgen är klar med dig så behöver du inte oroa dig över frisyren... DU kommer nämligen inte att ha nån!!

För det tredje kan du verkligen motivera för ditt barn varför han/hon ska ha hjälm och inte du???

Nu tycker du säkert att jag är en präktig moralkärring som sitter här och pekar med pekpinnar men jag kan vara den som måste komma och skrapa upp din hjärna från trottoaren så därför vill jag säga:

SÄTT PÅ DIG HJÄLM FÖR I HELVETE!!!

Kom också ihåg detta: I'm the nurse, I'm not here to kiss your ass, I'm here to save it!!!!!RSS 2.0