Räddningshelikoptern!

För en tid sedan blev en av sjöräddningens helikoptrar stationerade här i vår stad och i våras sprang vi på en av besättningarna utanför mataffären och de tyckte att vi skulle komma förbi någon dag eftersom vi ibland kan få åka på upprdag tillsammans.
Sagt och gjort så åkte vi dit och presenterade oss och efter lite fika så frågar då min kollega om vi kan få åka med i helikoptern nån gång, varpå vi fick till svar att det inte skulle vara några problem...

Så en förmiddag i slutet av April skulle vi då få åka med. För att även flygturen skulle ge besättningen någon form av övning så skulle vi bli vinschade ur vattnet upp till helikoptern. Så på lite darrande ben knackade vi på dörren till stationen. När dörren öppnas får vi beskedet att de fått ett larm och måste ge sig iväg!!
Så med lite tunga steg vände vi om utan att åkt helikopter.

Så efter lite schema pussel lyckades vi ändå få till en lördag förmiddag i början av juni. Nu skulle det bli flyga av!!
Konstikgt nog var vi inte lika nervösa den här gången.
Först hade vi lite genomgång om säkerheten i helikoptern och vad vi skulle göra vid en eventuell krasch.
Efter det fick vi varsin överlevnadsdräkt och en sele att kränga på oss.
Sen var det dags att flyga!!!
Vi skulle flyga ut i Stockholms sörda skärgård och vinschas ned på en av Sjöräddningens räddningskryssare och sen vinschas tillbaka upp till helikoptern och sen flyga hem igen.

När vi flög iväg var nervositeten som bortblåst och jag bara njöt av flygturen.


Efter ungefär 15 minuter i luften var vi på plats ovanför räddningskryssaren. Först ner på båten var ytbärgaren på helikoptern för att ta emot oss, sen var det kollegans tur och när hon var nere hasade jag mig fram mot dörren, satte mig med benen utanför helikoptern tog ett djupt andetag, gjorde tummen upp till vinschoperatören och for iväg!!


WOW! Vilken känsla! Där hängde jag i en sele ca 12 meter ovanför en båt under en helikopter och båda rörde sig framåt!! Väl nere på båten kändes det som om jag inte gjort något annat än det här i hela mitt liv!
Så medan helikoptern flög en vända för att komma tillbaka och vinscha upp oss njöt vi av båtturen.

Efter uppvinschningen flöv vi lågt över världens vackraste skärgård och när navigatören plötsligt sägeratt vi närmar oss Spillersboda kläcker jag ur mig att "där bor jag!" varpå vi svänger in mot mitt hus och cirklar det ett par varv, tar några foton innan vi återvänder till basen!!

Det var absolut något av det roligaste jag gjort i hela mitt liv och jag hoppas att vi får åka med någon gång igen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0